wsh.net.pl

Wyższa Szkoła Handlowa – studiuj razem z nami

Filiżanka czarnej kawy nie wzbudza u Ciebie zachwytu? Koniecznie przeczytaj ten artykuł!

Choć może trudno w to uwierzyć, nie każdy jest fanem kawy. Jeśli jesteś jedną z tych osób, oto lista doskonałych alternatyw. Niezliczona ilość ludzi na całym świecie czerpie przyjemność z kawy jako smacznego i pobudzającego napoju. Wielu rozpieszcza swój rytuał budzenia się z łóżka w porannej mgle i przechadzając się do kuchni, aby zaparzyć filiżankę świeżo pachnących, cudownie gorzkich nasion. Studenci uwielbiają napój we wszystkich formach, od głębokich czarnych espresso po gładkie latte.

Jednak niektórzy ludzie nie lubią kawy jednak i one potrzebują napoju, który poprawi koncentrację. W tym przypadku istnieje wiele innych ziół i roślin, których można użyć, aby poczuć zastrzyk energii z kofeiny lub innych substancji bez spożywania kawy.

NAJLEPSZE ALTERNATYWY DLA KAWY

Przyroda jest cudownie piękna i bogata w różnorodne rośliny o niezliczonych właściwościach. Jedną z nich jest, kawa, która może być stosunkowo mocna. Jeśli została zaparzona we właściwy sposób zapewnia potężny zastrzyk kofeiny. Inne, jak yerba mate, działają bardziej subtelnie, polegając w szczególności na substancjach takich jak teobromina.

  1. YERBA MATE to napój podobny do herbaty, tradycyjnie spożywany w Ameryce Południowej. Najczęściej jest podawany w małym garnku zwanym „mate” i spożywany przez słomkę. Yerba mate w rzeczywistości zawiera mniej kofeiny niż kawa. W jej składzie znaleźć można również wiele składników odżywczych takich jak witaminy, minerały i przeciwutleniacze.
  2. GUARANA to roślina która wywodzi się z dorzecza Amazonki. Owoce tej rośliny zawierają nasiona o doskonałym potencjale stymulującym. Kiedy naukowcy po raz pierwszy przeanalizowali guaranę, stwierdzili, że jej składnik pobudzający jest wyjątkowy i dlatego nazwali go guaraniną. Później odkryto, że ta cząsteczka była w rzeczywistości po prostu kofeiną.
  3. ZIELONA HERBATA staje się popularną alternatywą dla kawy i czarnej herbaty. Zielona herbata ma umiarkowany poziom kofeiny, co daje łagodniejszy efekt. Jest również dobrym napojem dla tych, którzy są bardzo wrażliwi na kofeinę.
  4. ORZECHY COLA są owocem drzewa coli, które pochodzi z lasów afrykańskich ukształtowanych przez tropikalne deszcze. Ten wyjątkowy orzech zawiera kofeinę, dzięki czemu może stanowić ciekawą alternatywę dla kawy. Tradycyjnie orzechy coli są żute, ale można je również dodawać do napojów. Jako orzech wzmacniający kofeinę, cola może być preferowana przez niektórych konsumentów od kawy ze względu na jej jadalny charakter i wiele korzyści zdrowotnych. Wykazano, że orzechy Kola zwiększają metabolizm, krążenie krwi, wspomagają trawienie, a także są związane ze zdrowszym układem odpornościowym.